Hybrida moln är lösningen som de flesta sneglar på för sin framtida plattform. Samtidigt vill man också gå över till en Mikrotjänstarkitektur, införa DevOps och gå från en statisk till en mer dynamisk infrastruktur. Känner du igen dig i de här funderingarna? Då kan HashiCorps verktygssvit vara ett alternativ.

HashiCorp

HashiCorps open source-verktyg stöttar utvecklingen av storskaliga, tjänsteorienterade mjukvaruinstallationer och hjälper dig att industrialisera en hybrid, dynamisk infrastruktur. I denna artikel berättar Mats Alm, Systemarkitekt, och Jonathan Kyrklund, Infrastructure Engineer, om de fördelar som finns med verktygssviten.

1. En löst sammankopplad verkstygssvit för dig som kör microservices (mikrotjänster)

HashiCorps verkstygssvit som helhet lämpar sig bland annat för dig som vill bygga distribuerade lösningar och microservices. Var och en för sig, eller i kombination, kan enskilda komponenter vara användbara i många olika sammanhang. När du utvecklar microservices kan det gå snabbt att hamna i ett läge då det är svårt att hålla reda på tjänsterna. Hashicorp är då en lämplig lösning för att hålla ihop det. En fördel är att du kan börja utanför microservices-arkitekturen, exempelvis med Docker, och sen flytta över till HashiCorp när flera containrar ska köras.

2. OpenSource gör det möjligt att testa på riktigt innan du köper licens

En annan styrka med HashiCorp är att produkterna är opensource; du kan alltså testa och utvärdera en lösning utan att först betala. Verktygen som HashiCorp licenserar innehåller mer funktionalitet och funktioner för storskalig och kommersiell produktion, samt givetvis också ett supportprogram.

3. Olika komponenter gör det möjligt att utveckla en del i taget

Verktygssviten är utvecklad efter Unix-filosofin vilket innebär att varje del är modulär och specialiserad på det den gör. Sviten är komponentbaserad; du kan köra en del enskilt, men du kan också koppla ihop den med de andra 6 produkterna. Tillsammans bildar dessa en stabil plattform där du kan hantera dina containers – hela vägen från utveckling till driftsättning. Detta är också en fördel för dig som är utvecklare, då du inte behöver gå på en stor lösning direkt, utan det går att lära sig ett steg i taget.

Vill du veta mer om HashiCorp?

HashiCorp har flera instruktionsvideos där deras CTO, Armon Dadgar, introducerar produkterna. Kolla in filmerna här

På vår nästa meetup, den 10 juni, delar Mats Alm och Jonathan Kyrklund med sig av sina erfarenheter kring införandet av HashiCorp på Academic Work. Läs mer om meetupen här