Vi har tidigare skrivit om vikten för en arkitekturfunktion att analysera sin spelplan – för att säkra att rätt saker görs på rätt sätt. För att få ut maximalt av sin arkitekturförmåga gäller det dock även att säkra rätt laguppställning.

Arkitektens plats

Fokusera på att mixa ihop de bästa teamen för de olika uppdrag ni beslutar er för att köra. Kanske behöver ni då öka medvetenheten kring era arkitekters olika spelstilar och vad de bidrar med i olika situationer? Ställer ni er frågan vem som är rätt för respektive uppgift?

Mitt namn är Johanna Värild och jag arbetar med Enterprise Architecture på Forefront Consulting. Jag har haft förmånen att träffa många olika arkitekter genom åren – vissa är bäst på att trigga igång viktiga diskussioner, medan andra är bättre på att landa dem. Några älskar att dokumentera resultaten, men långt ifrån alla. Det finns de som älskar helikopterperspektivet, att hovra över större områden, att abstrahera. Andra gillar att borra sig neråt och detaljera, betrakta komplexitet lite mer utifrån ett grodperspektiv. En del arkitekter är bättre än andra på att lyssna, medan några älskar att prata och i bästa fall är de briljanta på att lära ut. Vissa vill helst jobba på byggplatsnivå medan andra gärna vill jobba direkt i ett EA-verktyg, eller genom att skapa kod. En del älskar att skapa lösningar på problem, medan åter andra är bättre på att tycka till och granska andras lösningar. Många arkitekter är liberala till olika ramverk, modell- och metodansatser medan andra har en dragning åt det mer fundamentalistiska hållet.

Jag brukar ofta säga att EA i högsta grad är ett lagarbete. Många är just uttalade lagspelare men en del talangfulla arkitekter är och kommer dock att förbli individualister. Alla arkitekter har sina styrkor och svagheter och vi kan inte stöpa alla i samma form. Så se till att avsätta tid för att skapa dynamiska team för att säkra era olika arkitekturutmaningar. Framförallt, skapa team som brinner för sina respektive uppdrag, som ges förutsättningar att exekvera och bidra med affärsvärde.