Sedan ett år tillbaka samarbetar Forefront Consulting med SoftBank Robotics, skaparna av den humanoida roboten Pepper. Ungefär samtidigt som partnerskapet inleddes började Nils Larsén som trainee på Forefront, något som gav en möjlighet att jobba med tekniken bakom Pepper. Läs intervjun med Nils för att få reda på mer om hur det är att ha en robot som närmsta kollega.

Nils och Pepper

Hur kom det sig att du fick börja jobba med Pepper?

Redan innan jag började på Forefront fick jag höra att de köpt in en Pepper. När Peppers ankomst till Forefront började närma sig sa jag att jag var intresserad av att jobba med den tekniken. Ganska snabbt efter det fick jag möjligheten att åka till Paris med en kollega, för att gå en veckas utbildning hos SoftBank Robotics. Efter det var jag fast!

Vad är det som är unikt med tekniken bakom Pepper?

Det är en robot? Skämt åsido. Kombinationen av sensorer, kameror, dator samt hur den rör sig gör att helt nya typer av upplevelser kan skapas.

Vilket programmeringsspråk används?

Det finns SDKer för Python, C++ och JavaScript. Nyligen släpptes även deras nya uppdatering vilket möjliggör att kunna bygga riktiga Android-appar. Det är häftigt – ett jättelyft!

Vilka möjligheter finns det med tekniken? Och begränsningar?

Möjligheterna är att kunna bygga mer användarvänliga applikationer, eftersom du kan få direkt respons av roboten genom dess kroppsrörelser, röst, tablet och lampor som blinkar. Dessutom kan alla sensorer och kameror användas till att göra häftiga funktioner, som ansiktsigenkänning, och baserat på det kunna personalisera hela upplevelsen med Pepper. Dessutom är ju voice interfaces på frammarsch och det är mycket mer intuitivt att prata med en humanoid än en cylinderformad plastbytta, som man dessutom måste hälsa på varje gång man ska ställa en fråga.

Begränsningarna ligger i våra egna förväntningar som kan få oss att avfärda Pepper om vi inte förstår hur vi ska interagera. Tekniken är ny och många får för sig att Pepper ska kunna allting out of the box just för att den är så människolik. En annan begränsning är mekaniken. Vi kan programmera Pepper till att bli världens smartaste när det kommer till att svara på frågor etcetera, men om vi ber Pepper hämta en Cola i kylen kommer vi stöta på en otroligt ointelligent varelse.

Hur är det att få jobba med tekniken?

Utmanande och belönande. Att förlita sig på en extern hårdvara kan lätt bli stökigt men varje gång jag kör min kod och det flyger ler jag inombords för att upplevelsen är så speciell. Hela interaktionsbiten fungerar så pass bra att få människor är oberörda efter att ha pratat med Pepper.

Hur ser du på framtiden kring tekniken bakom Pepper?

Med spänning! Användarna kommer få större förståelse; och bättre upplevelser kommer kunna skapas. Allt kommer processas snabbare, rörelserna kommer bli bättre och vi kanske till och med kommer få Pepper att hämta den där colan vi så gärna vill ha.

Christoffer Vollmer jobbar med digital affärsutveckling på Forefront och ansvarar för partnerskapet med SoftBank. Läs artikeln om hans syn på Pepper här.

Är du intresserad av att veta mer om Pepper? Kontakta forsaljning@forefront.se