Vi var på plats på Microsofts Techdays i Kista som gick av stapeln i slutet av oktober. Årets tema var AI och framtiden. Här är våra takeaways från konferensen:

Nå fler användare med Progressive Web Apps

Progressive Web Apps (PWA) är webbsidor med utökad funktionalitet, som agerar mer som mobilapplikationer. Begreppet PWA har funnits sedan 2015, men det har sedan dess hänt väldigt mycket. Kvaliteten har ökat och idag kan man göra betydligt mer med dem. Google driver utvecklingen framåt, och i takt med att fler webbläsare stödjer PWA:er ökar skälen till att använda tekniken ännu mer framöver.

En PWA kan läggas till på en mobiltelefons hemskärm, precis som en app. Den kan då interagera med andra applikationer på telefonen samt med enheten själv. PWAs kan nå fler användare än traditionella appar, då den inte kräver nedladdning via mobiltillverkarnas apptjänster. I nuläget stöder inte Safari (Apples webbläsare) PWA:er, men det ser ut att ändras inom kort.

Genom att konvertera din webbsida till en PWA kan du få den att fungera offline, och du kan skicka push-notiser och synka information i bakgrunden när stabil uppkoppling finns. Du behöver inte bygga om hela applikationen för att kunna dra nytta av PWA’s, det går bra att börja smått med enstaka funktioner.

LUIS underlättar utvecklingen av bottar

Vi interagerar mer och mer med bottar i dagliga livet; vi pratar med Siri, Alexa, Google Assistant och Cortana, och dessa hjälper oss med våra vardagssysslor. Microsoft har gjort det lättare att bygga smarta bottar med hjälp av LUIS (Language Understanding Intelligence Service) som integrerar med Bing Speech och Bot Framework.

LUIS hjälper till att tolka vad användare vill åstadkomma via avsikter eller ”Intents” som definierats av utvecklaren. Med hjälp av maskininlärning förbättrar LUIS tolkningarna över tid, och kan även lära sig flera språk. LUIS exponerar api-endpoints som gör att det går snabbt att komma igång och testa funktionaliteten. Att skapa bottar blir, med andra ord, enklare och enklare och de lär framöver skapa ännu större nytta för skapare och användare.

Machine Learning, IoT och AI som används i brödrosten kan rädda liv

James Whittaker, ”Technical Evangelist” hos Microsoft, höll en inspirerande dragning om hur IoT förändrat hans liv – efter installation av en maskin som övervakar energikonsumtionen. Denna maskin kunde, med lite hjälp, lära sig att känna igen den elektronik som fanns i hemmet. Utifrån vad den lärt sig från andra användare, märkte Whittakers maskin att hans brödrost inte matchade energikonsumtionen från andra brödrostar. Och mycket riktigt – inom loppet av ett par dagar lade brödrosten av.

Att kunna förutse när en brödrost ska lägga av kanske inte är revolutionerande i sig, men tekniken kan såklart även appliceras på andra maskiner, exempelvis inom sjukvården, för att bättre kunna hantera eller helt undvika stopp i kapaciteten.